Кардамон (130 фото): інструкція з догляду в домашніх умовах, як і коли поливати, підживлення, пересадка

Детальний огляд з фото та описом усіх особливостей кімнатної квітки кардамон. Інструкція з догляду, як і коли поливати, пересадка, вибір горщика, хвороби та шкідники рослини.

Рослина із сімейства Імбирні набула широкого поширення в усьому світі. Родом з Індії, відомо не лише своїми цілющими властивостями, насіння використовується як спеції. Незважаючи на велику різноманітність, квіткарі вирощують у домашніх умовах саме Кардамон справжній (Елеттарія кардамомум).

Квітка має потовщений потужний корінь, з якого тягнуться вгору два види пагонів: хибна (з листям) і справжня. На верхівці другого знаходяться суцвіття у формі колоска.

Довге яскраве листя загострене вгорі. Пелюстки схожі на вигнуту мову. Плоди рослини нагадують дрібні стручки квасолі, містять насіння із солодко-пряним запахом.

Правила змісту

Кімнатна рослина не відрізняється високими вимогами догляду. Відмінно підійде для людей, які люблять подорожувати, адже квітка чудово переносить короткочасні посухи. Природне довкілля — тропіки.

Незважаючи на невибагливий характер, вдома все ж таки потрібно створити певні умови.

Висвітлення. Якщо кардамон був придбаний у магазині, спочатку слід уточнити, в яких умовах рослина містилася раніше та продовжувати такий самий догляд. В основному воно віддає перевагу розсіяному світлу.

Температура повітря. В ідеалі вегетативний період має супроводжуватись теплом: 20-25 градусів. Під час спокою, навпаки, знизити до 12-15, інакше рослина втратить здатність цвісти і надалі не дозволить зібрати врожай насіння.

Ще один важливий фактор – як правильно поливати квітку. Елеттарія гірше переносить перезволоження, ніж посуху. Як тільки настають холоди, і світловий день скорочується, зрошення необхідно знизити.

Підвищену вологість повітря підтримують спеціальним приладом-зволожувачем. Інший варіант – часте обприскування водою.

Підживлення вносити регулярно, під час усієї вегетації. Застосовують універсальні засоби, або спеціальні для овочевих культур.

Пересадку проводити щороку, тому що кардамон розростається дуже швидко. Місткість повинна бути широка, невисока. Грунт універсальний пухкий або зробити самостійно: перегній, пісок, дерн. На дно обов'язково покласти дренажний шар, ґрунт не ущільнювати. Після пересадки створити півтінь на кілька днів, підвищити вологість повітря.

Розведення

Особливих труднощів у розмноженні декоративної рослини немає. Насіння, зібране після цвітіння, висаджують неглибоко (на 1,5 см). Потім присипають землею та зволожують.

Обов'язково створити тепличні умови накрити прозорою ємністю або плівкою. Забезпечити достатнє освітлення та температуру 22-28 градусів. Коли з'явиться другий листочок, можна пересадити сіянці. Інший спосіб – вегетативний, але і він не завдасть клопоту:

Живці. Зрізати верхівки кардамону і помістити у воду до укорінення, потім висадити у ґрунт.

Розподілом кореня. Поділити на частини та зрізи присипати активованим вугіллям або золою, одразу посадити.

Властивості

Правильний догляд у домашніх умовах дозволить зберегти корисні якості рослини, якими вона має. Плоди є хорошим антиоксидантом:

  • Добавка в каву або чай допомагає знизити дію кофеїну;
  • Якщо приймати з молоком, заспокоюється нервова система.

Інші властивості:

  • Лікування імпотенції;
  • зниження ваги;
  • багатий вітаміном C;
  • криниця мікроелементів: кальцій, магній, цинк, залізо, марганець.

Єдине протипоказання – з обережністю приймати вагітним, при виразці шлунка та гастриті не рекомендується.

Застосування

У кулінарії різних народів

Саме плоди уславилися своїм ароматом. Чорне насіння стало однією з найпопулярніших і найдорожчих у світі спецій. Листя нітрохи не поступаються, варто тільки розтерти між пальцями, і вони набудуть неповторного шарму терпкого аромату.

Скандинави додають кардамон у рибні та м'ясні страви, а також напої: лікери, глінтвейни.

Індуси — у страви з рису разом із мигдалем та шафраном.

Араби – у знамениту бедуїнську каву.

Китайці – у чай.

У російській кухні використовується як добавка до тіста для різних кондитерських виробів.

Медицина

Згідно з описом квітки, кардамон широко використовується з лікувальною метою:

  • травна система: надає глистогінну дію, знімає біль у шлунку, у комплексі з фенхелем усуває у дітей блювання;
  • дихальна система: лікує астму, бронхіт, разом із корицею – фарингіт і усуває сухість у горлі;
  • Серцево-судинна: знижує артеріальний тиск, стабілізує кровопостачання органів і т.д.

Якщо говорити про весь організм у цілому, то рослина тонізує та зміцнює.

Види та сорти

Незважаючи на різноманітність кольорів кардамонів, сортами, що широко використовуються, є чорний і зелений.

Чорний кардамон (Амомум) буває таких видів:

  1. Амомум сіамський застосовується зазвичай у ландшафтному дизайні.
  2. Амомум сабулатум (непальський) відрізняється листям, яке нагадує колючий інструмент. Зернятка мають гострий смак і слабкий запах диму.
  3. Амомум волохатий (кусень). Ворсинисте насіння пахне ментолом. Популярний у китайській медицині.

Кардамон зелений (справжній) представлений двома видами: Малабарський та Цейлонський. Плоди першого виду менші за розміром, але гастрономічні особливості значно перевершують. Його спеції найпопулярніші та найдорожчі у світі, пекучий смак додасть пікантності будь-якій страві.

Білий кардамон – освітлений зелений, але зерна не гострі, з більш м'яким смаком.

Ефіопський – росте на Мадагаскарі та в Африканських країнах. Це подібність до чорного кардамону, але відрізняється низькою якістю.

Є й інші сорти, які застосовуються лише за місцем зростання: китайський, яванський, мелагуста та інші.

Хвороби та шкідники

Крім необхідних показників температури, освітлення та вологості, догляд у кімнатних умовах передбачає також захист від таких комах, як павутинний кліщ та щитівка. Заражені сусіди або дуже сухе повітря можуть стати причиною появи паразитів. Позбавляються їх механічним способом або за допомогою хімічних засобів.

Якщо рослину придбали в магазині, є ймовірність, що вона заражена бактеріальною інфекцією. Боротьбу з недугою ведуть за допомогою фунгіцидів.

На фото плодів кардамону можна побачити, що це трикамерні коробочки, наповнені зернами. Особливістю є те, що рослина починає плодоносити лише на третій рік життя протягом 6 років.

Коробочки потрібно збирати, коли вони до кінця не дозріли, інакше є ймовірність, що потріскаються. Кардамон – унікальна пряність, яка поєднує в собі нотки імбиру, білого перцю та мускатного горіха.

Фото рослини Кардамон