Шеффлера (Schefflera arboricola або Шефлера деревоподібна) – популярна вазонна рослина, її досить просто вирощувати і доглядати за нею.
Своєю назвою він завдячує німецькому ботаніку вісімнадцятого століття Якову Крістіану Шеффлеру. Належить до сімейства аралієвих. Вона добре переносить протяги, тютюновий дим, кухонні перепади температури, слабке світло.
Зовнішній вигляд рослини
Рослина має пальмовидне листя темно-зеленого кольору з помітним блиском, що досягає в довжину до 20 см. Висота стовбура може бути від 30 см до 1,5 метра. Вазон із шеффлерою рекомендується розвести для кухні чи спальні, листя ефективно поглинає більшість забруднювачів повітря, у тому числі хімічних.
Всі варіації цих рослин мають дуже привабливий зовнішній вигляд листя, шеффлера популярна у композиціях садів бонсай. Догляд – це в основному полив та оптимальна температура повітря в приміщенні.
Догляд та вирощування
Вазонний варіант
Рослина найбільш виграшно виглядає на добре освітлених або слабко затінених просторах. Влітку шеффлер бажано захищати від активного впливу ультрафіолету – він викликає жовтизну листя і сприяє укороченню черешків.
Найсприятливіший для шеффлери варіант: перебування взимку в приміщенні, а влітку на свіжому повітрі – в палісаднику, на терасі або балконі. Вазони необхідно розміщувати у безвітряному місці.
Грунтові посадки шеффлери
Деревоподібні різновиди шеффлери благополучно переносять короткочасне охолодження (до +10 градусів за Цельсієм), але її не можна піддавати холоду скільки-небудь тривалий період – тоді вона починає втрачати листя.
Для рослин горщиків не може бути занадто жарко, але в такому випадку шеффлера надмірно подовжує пагони і втрачає кущистість, що негативно позначається на її зовнішньому вигляді. Тому найкраща температура для вазонних варіантів – від 18 до 25 градусів.
Полив рослин
Як і будь-який інший кімнатний вазон, рослина вимагає регулярного поливу субстрат потрібно весь час підтримувати у вологому стані. Однак не можна переборщити, адже рослина чутлива до надмірної вологості, коріння починає гнити.
Якщо шеффлера в горщиках знаходиться поряд з батареєю опалення, необхідно обприскувати листя м'якою водою хоча б зрідка. Щодо самого поливу, це робиться 2-3 рази на тиждень. Взимку, своєю чергою, полив ґрунту обмежують до одного разу на тиждень.
Необхідно запам'ятати, що деревоподібна шеффлера не переносить застою води, але і посуху теж.
Якщо знехтувати правильним поливом рослини і пересушити, листя може пожовтіти і опадати. У свою чергу, надмірний полив призведе до загнивання кореня та основи стебла. Листя потьмяніє буквально за кілька днів.
Листя шеффлери, обрізка та догляд
Головна прикраса рослини необхідно постійно очищати від пилу, оскільки вона обмежує доступ світла до клітин і ускладнює вироблення хлорофілу. Тому кожен лист слід протирати тканиною, змоченою водою.
Найкраще підтримувати їх знизу, щоби випадково не зламати. Крім того, кожні два місяці бажано використовувати ополіскувач — пил накопичуватиметься повільно, що надасть листям елегантного вигляду та полегшить догляд.
Також непогано використовувати обрізку, якщо поставлене завдання зробити шеффлер розгалуженим і пишним. Обрізання слід проводити один раз на рік (навесні або влітку), обрізаючи верхівки основних пагонів.
Краще, коли обрізка починається з пагонів наймолодших рослин – тоді рослина виглядає найбільш виграшно. Шеффлер можна обрізати у вигляді конуса, циліндра або кулі, в залежності від місця розміщення.
Шеффлера та її розмноження
Відтворити квітку можна двома способами:
- Розмноження верхніми живцями: потрібно зрізати верхні частини молодих пагонів, помістити їх у вологий субстрат і обернути живці фольгою (разом із горщиком). Приблизно через 6 тижнів живці укоріняться у ґрунті, і фольгу слід видалити;
- Розмноження повітряними компресами – метод більш тривалий, але не менш ефективний. У цьому випадку знімається з молодої пагони шматочок кори, місце зрізу засипається вологим торфовим ґрунтом або мохом і обертається алюмінієвою фольгою, не даючи зісковзнути. За кілька місяців дома «рани» сформуються коріння. Втечу необхідно відрізати від материнської рослини та пересадити в окремий горщик.
Хвороби рослини
Найчастіше вони викликані поганим поливом або занадто темним приміщенням — тоді навіть найкращий догляд та живцювання від сильної материнської рослини не допоможе. Шеффлера в горщику також може бути уражена павутинним кліщем за надто низької вологості повітря.
Найпопулярніші хвороби – це бактеріальні. Вони виглядають як плями на листі. Бактерії Pseudomonas cichorii здатні забарвлювати листя у чорний колір – у цьому випадку вазон втрачає листя.
Однак поширені захворювання виникають не лише від бактерій, а й від грибків, особливо від альтернаріозу. Коли він з'являється на листі, він стає водянистим і округлим, дуже темними плямами з жовтою облямівкою. Щоб ця хвороба не розвивалася, нижнє листя при поливі замочувати не можна!
Схильна до шеффлера і атак шкідників. Вирощування цієї рослини у поєднанні з сухим повітрям та високою температурою є середовищем для вищезгаданих павутинних кліщів. Тому обполіскуйте листя ватним диском, змоченим у рідині для миття посуду чи мильній воді.
Також важливо підвищити вологість повітря, наприклад, збризкавши листя водою. Тоді істотно мінімізується ризик будь-якого захворювання і рослина радуватиме пишним листям і яскравим забарвленням.
Шеффлера втрачає листя – у чому причина
В основному витоки цієї неприємності у рясному поливі. Залиті водою коріння гниють і не встигають передати необхідну вологу нагору, тому листя в'яне. Шеффлер також не може поглинати поживні речовини і мінерали, звідси і масове опадання листя.
Так що з поливом потрібно бути обережним, а у разі проблем висушити субстрат та видалити відмерлі гілочки. Також може допомогти пересадка в новий горщик — якщо квітка не надто велика. Горщик має обов'язково бути з отворами знижу, через які зливається зайва вода!